Home » echtscheiding » Hoog sensitieve kinderen en echtscheidingen

Hoog sensitieve kinderen en echtscheidingen

door | 22 nov, 2023 | echtscheiding

Hoogsensitieve kinderen en (v)echtscheidingen

 

Van nature zijn hoogsensitieve kinderen gevoeliger voor prikkels en komen zaken harder binnen bij hen. Het is alsof hun zenuwstelsel scherper afgesteld staat. Ook staan zij vaak meer open voor de emoties van anderen. Zeker ook voor de emoties van hun ouders, zij wonen immers met hen in een huis en ze hebben vaak een sterke band met elkaar.

Een echtscheiding is vaak een stressvolle tijd, waarin hoogsensitieve kinderen met extreme emoties van zichzelf, maar ook van hun ouders te maken krijgen. Helaas nemen hsk´s deze emoties soms over of is het voor hen niet duidelijk of zij hun eigen verdriet of dat van hun ouders voelen. Dit kan hun leven ernstig bemoeilijken en soms ook voor lichamelijke klachten zorgen, zogenaamde psychosomatische klachten. Dan heeft een kind bijvoorbeeld buikpijn of hoofdpijn, maar is de onderliggende oorzaak te vinden in een overvloed aan emoties. Wees als ouders ook waakzaam dat je kind niet gaat zorgen voor een van de ouders. Zij zien soms het verdriet van de ouder en willen dan troosten en de ouder bijstaan. Maar zorgen is niet de rol van het kind. Zij moeten gewoon kind kunnen zijn.

Het is ook belangrijk voor de scheidende ouders om de loyaliteit van een hsk niet op de proef te stellen. Bij afwijzing van de andere ouder wijst men indirect ook de helft van het kind af. Een kind is immers altijd qua dna 50 % de ene en 50% de andere ouder. Een kind zou nooit voor een keuze voor een van de ouders moeten staan. Zo ontstaat het risico op een loyaliteitsconflict en voelt een kind zich innerlijk verscheurd. Het is dus voor de ouders prioriteit om zo veel als mogelijk de harmonie te bewaren in het contact met de ex-partner.

Hoogsensitieve kinderen hebben daarbij vaak een grote behoefte aan structuur, iets wat tijdens een scheiding ernstig onder druk komt te staan. Als ouder ontkom je niet aan veranderingen in het dagelijks leven. Meestal gaat een van de ouders ergens anders wonen, of beide ouders. Een kind ziet de ouders nog maar een deel van de tijd en soms komt er ook een nieuwe partner bij.

 

 

We moeten ons realiseren dat wanneer de ouders gaan scheiden, de kinderen de grootste veranderingen voor hun rekening nemen. Zij moeten steeds heen-en-weer reizen, een nieuwe kamer krijgen of soms naar een nieuwe stad of school verhuizen. Daarom moeten de volwassenen proberen zich in het kind te verplaatsen en alles vanuit het perspectief van het kind te bekijken. Betrek het kind zoveel mogelijk bij bepaalde praktische beslissingen, zoals de inrichting van hun nieuwe kamer. Juist voor hsk´s is dit enorm belangrijk, zij hebben vaak behoefte aan autonomie. Zo hebben zij enigszins het idee grip te hebben op een veranderende situatie.

Het is in de hectiek van een scheiding belangrijk om stil te staan bij de behoeften van een hoogsensitief kind. Blijf als ouder communiceren met je kind en als je kind zich moeilijk uit is er misschien wel een ander vertrouwenspersoon in haar/zijn omgeving waar je kind wel mee kan praten. Juist omdat hoog sensitieve kinderen al zoveel prikkels te verwerken hebben, is het fijn als de ouders zo duidelijk mogelijk de voortgang van een echtscheiding uitleggen aan hun kind. Duidelijkheid is belangrijk, probeer ook de tijd te nemen voor dit soort gesprekken, ook als je soms niet alle antwoorden weet. Probeer als ouder ook veel ruimte te maken voor ontspanning en ontlading bij je kind, zoals naar buiten gaan, sporten, samen dingen ondernemen etc. Het is als ouders , de omgeving en de therapeut van de hsk absolute noodzaak om dit alles te erkennen en meermaals te peilen hoe het met het hoogsensitieve kind tijdens en na een (v)echtscheiding gaat.

 

 

Over mij

 


Ik ben Astrid Oostweegel, therapeut bij Praktijk de Zonnestraal en gespecialiseerd in hoogsensitiviteit, echtscheidingen en angstproblematiek.

Lees hier mijn laatste artikelen

Interessante onderwerpen

Gerelateerde artikelen

Geen resultaten gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

0 Reacties

Verzend een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *